Gifstoffen in rubberen speelondergronden/valdemping?!

Gifstoffen in rubberen speelondergronden/valdemping?!

Gifstoffen in rubberen speelondergronden/valdemping?!

Niet alleen in de rubberen korrels op kunstgrasvelden zitten toxicologische stoffen, ook de rubberen tegels op speelplekken zijn niet vrij van gevaarlijke chemicaliën. Dit melden twee Nederlandse hoogleraren op radio BNR. De hoogleraren stellen dat de rubberen tegels ook van oude autobanden gemaakt zijn. In die banden zitten de gevaarlijke stoffen waar momenteel veel om te doen is bij kunstgrasvelden. Het RIVM en ook de Europese Unie onderzoekt momenteel hoe schadelijk dit rubbergranulaat nu eigenlijk is, met name voor kinderen.

Valondergronden van kunstgras en rubber

Zwartgroen is één van de leveranciers en specialisten van onder meer valondergronden van kunstgras en rubber. “Het is niet bewezen dat de infill/ rubber granulaat en de rubber tegels schadelijk zijn voor de volksgezondheid”, stelt Edwin Winter van Zwartgroen uit Andijk. “Aan de andere kant is er ook nog geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het onschadelijk is. Aanvullend onderzoek juich ik zeker toe. Daarbij denk ik wel dat we moeten waken voor voorbarige conclusies. De naar mijn mening overspannen reactie van Ajax om meteen 2 oefenvelden te ruimen vind ik persoonlijk wel wat kort door de bocht. Laten we eerst de onderzoeken binnen de EU en van het RIVM afwachten voordat we geld over de balk gaan gooien.”

Kunstgras is populair

Overigens neemt de populariteit van kunstgras als (val)ondergrond in speeltuinen toe. “Wij hebben verschillende mogelijkheden die voldoen aan de richtlijnen in Nederland (oa Reachnorm) en kunnen daarmee goede oplossingen bieden in de speeltuin- en valdempingsmarkt. Naast de rubber-tegels krijgen we vragen van gemeenten en scholen die vragen naar kunstgras icm valdemping/HIC en het nieuwe EPDM rubber schors. We zijn dit jaar overgegaan op oa een nieuwe duurzame EPDM rubber (gebonden) afwerking. Dit is een EPDM rubberschors die PAKS vrij is. “Op moment van schrijven zijn we bezig met een schoolplein waarbij we gebruik maken van een combinatie van kunstgras en EPDM rubber schors (oa als valdemping onder een vogelnest-schommel van IJreka). Een duurzaam en natuurlijke combinatie die past binnen ons ondernemerscredo; “meer (speel)tuin, minder onderhoud”.

Veiligheid en Kunstgras

Als het gaat om de veiligheid van kunstgras icm rubber granulaat verwijst Zwartgroen tevens naar het  RIVM. “Naast de kurk-infill denken we met ons EPDM rubbergranulaat een goed alternatief te hebben voor het SBR rubbergranulaat als infill voor de sportvelden. Nu is oa overheid aan zet om keuzes te maken voor oa prijs en gezondheid. In Scandinavië zijn ze wat dat betreft al wat verder met deze ontwikkelingen.”

“Sporten op kunstgrasvelden met rubber granulaat” (bron RIVM):

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2016/Sporten_op_kunstgrasvelden

Share this post